madjarskiovcar

Just another WordPress.com site

Zanimljivosti

Madjarski ovcar!!

Kuvas je veliki pas, masivnih kostiju sa izrazitim čeonim delom glave. Njuška, kapci i usnice su mu crne boje, oči malo iskošene i tamno smeđe boje.

Dlaka mu je bele boje, gruba i talasasta. Kuvas dostiže visinu do 75 cm i težinu do 40 kg i doživljava starost od oko 10 godina.

Kuvas se koristi kao pastirski pas ali i kao čuvar kuće. Neustrašiv je i odgovara svakom izazovu da bi odbranio stado ili kuću. Voli otvoreni prostor, može trčati u kasu i do 25 km, veoma privržen čoveku-vlasniku. Ako duže vreme boravi sam u prirodi, bez čoveka, može podivljati i postati veoma opasan.

U borbama sa vukovima obično idu u paru. Služe se trikovima, obično ostave stado i izdvajaju jednog po jednog vuka iz čopora i dok jedan kuvas podmeće svoj vrat, pokriven sa dugom dlakom, drugi kuvas hvata vuka za gornji deo vratnog pršljena i lomi ga, i tako redom dok ne odgone napasnike.

Kako je dobio ime

Suprotno nekim poznatim teorijama reč kuvas nije sumerskog porekla[1]. Najverovatnije potiče od turske reči kavas (tur. kavas), što znači čuvar i ratnik ili od, takođe turske reči, kuvas (tur. kuwasz), što u prevodu znači zaštitnik.

Postoji još jedna teorija o poreklu imena kuvas. Teorija govori do tome da je reč kuvas potekla od Čuvaša, poreklom turskog naroda koji danas pretežno živi u Rusiji. Čuvaši su sami uzgajivali pse i imali istorijskih dodira sa mađarima, a takođe su i neke reči iz njihovog jezika ušle u mađarski jezik.

Sumerska teorija govori da reč kuvas potiče od sumerske reči ku asa (Ku Assa) koje ima značenje pas koji prati konja. Ova teorija takođe tvrdi da mađarski naziv za psa (mađ. kutya), takođe potiče iz sumerskog jezika.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: